Göktürk Merkez, Belediye Cd. No: 16/5, 34077 Eyüpsultan/İstanbul info@gokturkisitme.com.tr

Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Kulak çınlaması, herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda gerçekleşebilir; telefonda konuşurken, iş yerinde bir sunum yaparken, hatta sessizce otururken bile. Kimsenin duymadığı ve bir kaynağı yokmuş gibi görünen bir ses duyarsınız. Diğerleri tam sesi deneyimleyemese de yalnız değilsiniz. Dünya nüfusunun %10 ila 15'ini düzenli olarak etkileyen en yaygın sağlık sorunlarından biri olan kulak çınlaması yaşıyor olabilirsiniz.

Kulak Çınlaması Nedir?

Tinnitus, kulaklarınızda yalnızca sizin deneyimleyebileceğiniz çınlama, uğultu, fısıltı veya tıslama olarak tanımlanır. Gürültünün türü ve yoğunluğu kişiden kişiye değişir ve hatta onu farklı şekillerde duyarsınız. Yüksek frekanslı tiz bir ses, derin bir ses, alçak frekanslı bas bir ses ve hatta çok daha farklı değişen bir ton olabilir. Kulak çınlaması hafif ya da şiddetli, ara sıra ya da sürekli olsun, kulak çınlaması konsantre olmanızı ve duymak istediklerinizi duymanızı engelleyebilir.

 

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Tinnitus her yaşta ve her kökende insanlarda ortaya çıkabilir ancak daha yaşlı veya gürültüye çok fazla maruz kalan kişiler özellikle risk altındadır. Kulak çınlamasının net ve belirgin bir nedeni maalesef yoktur. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.

Kulak çınlamasının olası nedenleri ise şunlardır:
- Yüksek sesli müziğe, inşaat gürültüsüne veya silah sesine maruz kalma
- İlacın yan etkileri
- Kulak, boyun veya baş yaralanması/kas ağrıları
- Yaşlanma
- Nörolojik bozukluklar
- Orta kulaktaki kemiklerin dejenerasyonu
- Kas ağrıları

 

Kulak Çınlaması ve İşitme Kaybı

Eğer kulak çınlaması varsa muhtemelen bir dereceye kadar işitme kaybınız da vardır; Kulak çınlaması olan kişilerin %80-85'i işitme kaybı yaşamaktadır.
Aslında işitme kaybı orta kulaktan başlayarak beynimize gönderilen sinyaller vasıtası ile nöral bağlantıyı etkileyebilir. Bu sinyaller daha sonra kulak çınlaması olarak bilinen ses olarak geri yansıtılır. Tinnitus işitme kaybına neden olmasa da algılanan ses dikkat dağıtıcı olmak ile beraber diğer seslere konsantre olmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle işitme cihazları, işitme kaybının yanı sıra kulak çınlamasını da rahatlatmanın etkili bir yolu olabilir.

Kulak Çınlaması Kaç Farklı Biçimde Ortaya Çıkar?

Tinnitus kendisini birçok şekilde gösterebilir.

1. Subjektif kulak çınlaması

Bu en sık görülen kulak çınlaması türüdür ve genellikle yüksek sese maruz kalmaktan kaynaklanır. Subjektif kulak çınlaması yalnızca sizin duyabileceğiniz bir şeydir.
Gelip gidebilir, uzunluğu ve yoğunluğu değişebilir. Ses, ortamdaki diğer ilgili sesleri geride bıraktığından, sizin için önemli olana odaklanmayı zorlaştırdığından, kulak çınlaması birçok insan için zorlu bir süreçtir.
Sübjektif kulak çınlaması genellikle sakinleştirici bir ses çıkaran, sizi çınlama, uğultu veya bu tür kulak çınlaması ile deneyimlenen diğer seslerden uzaklaştıran işitme cihazlarıyla tedavi edilir.

2. Duyusal kulak çınlaması

Kulak çınlaması yaşayan çoğu insanda duyusal kulak çınlaması vardır. Duyusal kulak çınlaması tipik olarak işitme sisteminin bozulmasının bir yan etkisidir. Bugüne kadar duyusal kulak çınlaması için bilinen bir tedavi yoktur, ancak yerleşik bir kulak çınlaması programını kullanmak kulak çınlamasının olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Duyusal kulak çınlaması aslında subjektif kulak çınlamasının bir şeklidir. Genellikle beynin sesi işleme biçimini etkileyen çeşitli bozukluklardan kaynaklanır.
Nörolojik kulak çınlaması varsa kendinizi hissedebilir ve dengenizi kaybedebilirsiniz.

3. Somatik kulak çınlaması

Somatik kulak çınlaması, tipik olarak fiziksel hareket ve dokunmayla ilişkili bir tür kulak çınlamasıdır. Kulak veya boyundaki kas spazmlarından veya diğer mekanik kaynaklardan kaynaklanabilir. Her ne kadar ses terapisi somatik kulak çınlaması için kullanılabilse de çoğu zaman masaj terapisi gibi diğer tedavi teknikleri de yardımcı olabilir.
Boynun bükülmesine neden olan herhangi bir şey, örneğin bir yastık ya da mikroskoba bakmak için boynun döndürülmesi, somatik kulak çınlamasının kaynağı olabilir.
Gömülü yirmi yaş dişleri ve şahin patlaması gibi diş problemleri de bu tür kulak çınlamalarına neden olabilir.
Somatik kulak çınlaması aynı zamanda iletken kulak çınlaması olarak da adlandırılır; bu, duyusal/nörolojik nedenlerden ziyade daha fazla dış fonksiyonların neden olduğu kulak çınlaması olduğu anlamına gelir. Bazen kulak çınlamasının mekanik nedenleri başkaları tarafından duyulabilir.

4. Objektif kulak çınlaması

Bu, en nadir görülen kulak çınlaması türlerinden biridir. Objektif kulak çınlaması, dışarıdan bir gözlemci tarafından genellikle steteskopla duyulabilen tek türdür. Objektif kulak çınlaması genellikle kalp atışıyla aynı anda hareket eder.

Kulak Çınlamasının Tedavisi Var Mı?

Kulak çınlaması için bilinen bir tedavi yoktur, ancak kulak çınlamasını tedavi etmek için çeşitli seçenekler mevcuttur. Bazı tedaviler bir nevi beynimizi kandırmaktan başka bir şey değildir, ancak aşağıda listelenen kulak çınlaması programlarının kulak çınlaması çeken birçok insan için başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

- Ses Terapisi ve Kulak Çınlaması

Ses terapisi, kulak çınlamasının rahatsız edici seslerini maskelemeye yardımcı olmak için dış seslerin getirilmesi anlamına gelir. Bu beyaz gürültü, özel kulak maskeleme sesleri, düşük seviyeli müzik ve hatta kendi özelleştirilmiş sesiniz olabilir.
Birçok işitme cihazı ses terapisi biçimleri sunar. Kulak çınlaması ve işitme kaybı sıklıkla bağlantılı olduğundan, modern bir işitme cihazı kullanmak genellikle etkili bir kulak çınlaması tedavisidir.

- Kulak Çınlaması Programları

Çoğu kulak çınlaması programı, diğer seslere veya sizin için önemli olan şeylere odaklanmayı öğrenirken, beynimize kulak çınlaması seslerinden daha az dikkatin dağılmasını öğretmeyi amaçlar. Çınlama seslerinin arka planda tutulmasıyla, çınlama sorunu yaşayan kişiler hayattaki daha önemli şeylere odaklanabilirler.

- Tinnitus Ses Terapisi İle Rahatlama Parmaklarınızın Ucunda

Her kulak çınlaması vakası benzersizdir ancak yalnız değilsiniz. Nüfusun yaklaşık yüzde 15'i kulak çınlaması sorunu yaşıyor. Ancak umut var; kulak çınlaması yönetimi seçenekleri, kulak çınlamasından kaynaklanan stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Yaşadığınız kulak çınlaması türü ne olursa olsun, biraz rahatlama sağlamanıza yardımcı olabilir. Farklı ses tonları ve ses egzersizleri ile daha fazlasını yapın.
Ses terapisi, kulak çınlamasını hafifletmek ve yönetmek için piyasadaki en kullanışlı kulak çınlaması uygulamalarından biridir. Kulak çınlaması programının bir parçası olarak istediğiniz zaman ve yerde ses terapisi, rahatlatıcı egzersizler, meditasyon ve rehberliğin bir kombinasyonunu sunar.

- Stres ve Kaygı Yönetimi

Kulak çınlaması ve stres bir kısır döngü oluşturabilir: Kulak çınlaması strese neden olabilir ve bu da kulak çınlamasını daha da kötüleştirir.
Sakinleştirici/rahatlatıcı sesler dinlemek, egzersiz ve meditasyon gibi kaygı önleyici önlemlerle stresle mücadele etmek, kulak çınlaması tedavisinin etkili bir şekli olabilir.

- Yapılan Ses Terapisi Zaman ve Sabır İster

Hiçbir kulak çınlaması tedavisi hemen işe yaramaz; kulak çınlamasını kontrol altına almanız zaman ve kararlılık gerektirir.
Size önerilen beceri ve stratejileri geliştirmeniz ve bunları hayatınıza dahil etmeniz gerekecektir. Ancak sabırlı olun. Bu terapi ve bilgilendirme sürecinde danıştığınız kişinin tecrübeli ve bilinçli bir işitme uzmanı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer uzman bir işitme uzmanı bulmanız durumunda kulak çınlamasının olası tespiti ve tedavisi konusunda sizlere destek olur. Bizlerde kliniğimizde kulak çınlamasının nedenleri ve çözüm yolları ile ilgili Odyolog Onur ESEN tarafından sizleri bilgilendirmeyi amaçlarız.