Göktürk Merkez, Belediye Cd. No: 16/5, 34077 Eyüpsultan/İstanbul info@gokturkisitme.com.tr

İşitme Testi Nedir?

İşitme testi, bireyin işitme sağlığını değerlendirdiğimiz ve işitme sağlığı hakkında bizlere bilgi veren tıbbi bir test türüdür. Bu test ile beraber bireyin işitme kaybı yaşayıp yaşamadığını ve eğer yaşıyorsa da işitme kaybının tipi ve derecesi hakkında bizlere bilgi vermektedir.

İşitme Testi Nasıl Yapılır?

İşitme testleri, bu işe özel olarak üretilen hoparlörler ve kulaklıklar yardımıyla bireye farklı frekans ve şiddette sesler verilerek yapılır. Bu sesleri her duyduğunda bir düğme yardımı ile verilen cevaplar sayesinde bireyin işitme eğrisini ortaya çıkarır. Burada hastanın teste tam bir şekilde odaklanması önem arz etmektedir. Son olarak da işitme testleri odyolog ya da odyometrist tarafından yapılmaktadır.

Odyogram Nedir?

Odyogram, işitme testi sırasında sizlerden gelen cevapları kaydettiğimiz klinik test kağıdıdır. Odyoloğumuz işitme kaybınızı anlatırken her zaman işitme kaybının şiddetine ve tipine yani duyamadığınız frekanslara göre sizlere bilgi verir. İşte bu bilgiyi bu klinik test kağıdı yardımı ile söyleyebiliriz. Odyogram, sizin hangi frekansları ve hangi ses seviyesinde duyabildiğinizi gösterir. Odyogram, işitme kaybınızın ne kadar ciddi olduğu konusunda ve sizin için en iyi tedavi seçeneklerini belirlemede işitme uzmanımıza yardımcı olur.

İşitme Testini Kliniğinizde Yapıyor Musunuz?

Göktürk İşitme Merkezi kliniğimizde işitme testi ve değerlendirmesini yaptırabilirsiniz.
Ancak, odyoloji birimi bulunan devlet hastanelerinde ya da özel hastanelerde de işitme testinizi yaptırabilirsiniz.

Bizim farkımız ise gerekli odyolojik değerlendirmeyi ve işitme cihazı uygulaması gibi diğer hizmetlerimizi de kliniğimizde uyguluyoruz. Yapılan işitme testine göre işitme sağlığınız hakkında sizleri detaylı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Buna bağlı olarak eğer;

İşitme kaybınız var ise, gerekli otoskopik muayeneler yapılır. Yapılan muayenelerde bir sorun çıkmadığında ise sizlere işitme kaybınıza göre seçilen işitme cihazını detaylıca anlatır ve uygularız. Uygulamalarımız REM testi eşliğinde yapılmaktadır. REM testi, işitme kaybınıza göre ayarlanan işitme cihazından daha iyi fayda görmeniz için yapılan bilimsel bir testtir.

Kulak çınlaması (Tinnitus) var ise, kliniğimizde gerekli otoskopik muayeneler yapılır. Ardından bireyin anamnezi (hastalık öyküsü) alınır. Sonrasında ise bireye, Tinnitus Handikap Envanteri (Tinnitus Handicap Inventory, THI) dediğimiz ve “Evet, Bazen ve Hayır” gibi üç adet cevabı olan anketi doldurması istenir. Güvenilirliği klinik olarak ispatlanmış bir ankettir. Bu nedenle anket doğru bir şekilde doldurulması istenir. Ankette her bir cevabın puanı vardır. Cevaplarınıza göre hesaplanan puanlar ile kulak çınlamanızın (Tinnitus) size olan etkisini değerlendirmiş ve belgelemiş oluruz. Bu yapılan işlemlerin ardından ise bireyin kulak çınlamasının (Tinnitus) şiddeti ve türü tespit edilir. Buna bağlı olarak da işitme cihazları vasıtası ile kendisini rahatsız etmeyecek şekilde arka planda bazı sesler dinletilir. Bunu seanslar halinde yapmaya devam ederiz. Sonucunda ise bireyleri %70’in de yarı yarıya faydasının görüldüğü tespit edilmiştir.

İşitme kaybınız yok ise; en başta sizlerden almış olduğumuz anamnez sonucunda sizlere işitme sağlığınızı nasıl doğru bir şekilde koruyacağınız hakkında bilgi verilir. Özellikle de kişiye özel kulak tıkaçlarının önemi anlatılır. Bu bilgiler ışığında da düzenli olarak her 6 ayda bir takip önerilmektedir. Bu takiplere uyulması ve koruyucu önlemlerin yerine getirilmesi halinde işitme sağılığınızı uzunca bir süre koruyabilirsiniz.

İşitme Testi Hakkında Önemli Husus

İşitme testi yukarıda da anlatıldığı gibi bireyin işitme sağlığı hakkında bize bilgi vermektedir. Bu bilgiler ışığında da KBB hekimi ya da işitme uzmanı tarafından değerlendirmeler yapılır. Buna bağlı olarak bireyin işitme sağlığın da sorun olup olmadığı tespit edilmiş olur. Burada önemli olan husus ise testin doğruluğu ve buna bağlı olarak işitme testinin doğru değerlendirilmesidir. Çünkü bu hususta yapılacak bir hata yanlış bir uygulamaya sebep verebilir. Bundan dolayı tecrübeli ve iyi bir KBB hekimine ya da işitme uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.